Bliver din familie udvidet?

Det er fantastisk, når en lille ny kommer til verden. Nyd det, og få styr på den økonomiske del inden.

Kontakt os

Det er en stor ting at blive forældre. Men det er også dyrt – særligt hvis det er jeres første barn. Der skal både købes barnevogn, seng, tøj. Ja, indkøbslisten er lang. Det kan også være, at bil og bolig skal opgraderes, så der er mere plads?

Herunder har vi samlet nogle af de tungeste udgiftsposter, når familien udvides. Så er du forberedt, og kan få lagt et budget ud fra jeres behov og ønsker.

Det koster at gå på barsel.

Barselsorlov er skønt. Det er en vidunderlig chance for at nyde det lille væsen, lærer det at kende og følge dets mange faser og hurtige udvikling på nærmeste holdt. For det går stærkt. Særligt det første år vil du opleve, at dit barn vokser ud af mange tøjstørrelser og fra den ene dag til den anden kan det pludselig noget nyt. Der bliver mange "første gang". Det første gab, smil, trillen, kravletag, pludren- ja listen er uendelig lang.

Barsels giver barnet en tryg og rolig start på livet. Det giver gode betingelser for, at barnet kommer godt igennem alle de mange "Første gange".

Men du skal være opmærksom på, at det er dyrt at gå på barsel. De fleste har kun en begrænset periode med fuld løn. Herefter får du barselsdagpenge, hvilket er væsentligt lavere end din normale lønindtægt. Er du selvstændig eller arbejdsløs, kan der gælde andre regler for dig. Vi opfordrer til, at du kontakter din A-kasse, så du er helt sikker på hvilke vilkår, der gælder for dig.

Derudover skal dig og din partner være opmærksom på, hvordan I fordeler orloven mellem jer. Medmindre I får det samme i løn, er det ikke helt lige meget, hvem af jer der går på barselsdagpenge.

Pasning - vuggestue eller dagpleje

Når du skal aflevere din lille guldklump i andres varetægt, er det vigtigt, at du har en god mavefornemmelse. Det skal være et trygt sted for særligt barnet, men også jer som forældre. Hvilken pasningsform der passer bedst til jeres barn og familie, er meget individuelt. Men uanset hvad I vælger, skal I huske at budgettere med pasningsomkostningerne. Det koster minimum et par tusinde kroner om måneden, hvis I skal betale fuld takst.   Prisen afhænger dog også af, om I har flere børn og derfor kan få søskenderabat, eller om I har ret til hel- eller delvis friplads.

Hvilke udstyr har I brug for?

Det er meget forskelligt hvilket udstyr, den enkelte familie har brug for og prioriterer. Har du hund inde, prioriterer du måske en kravlegård. Har du seng på første etage, prioriterer du måske pusleplads to steder, osv. Hvor mange penge I bruger på udstyr, afhænger meget af jeres behov, smag og ønsker. Men uanset, hvor meget eller lidt I går amok i babyudstyr, og hvor meget I prioriterer at købe brugt, så kan I godt forberede jer på at bruge ekstra penge i den første tid.

Heldigvis er der en del engangsudgifter som f.eks. barnevogn, autostol og seng, som holder i forholdsvis lang tid. Men der er også en del løbende udgifter, som du skal være opmærksom på i flere år fremover. F.eks. bleer, sutter og tøj.

Børn ændrer transportbehovet

Når familien udvides, ændres ens transportvaner og behov. Først og fremmest er der pludselig behov for en større bil, da der nu skal være plads til både autostol, men også oppakning af bl.a. barnevogn bag i bilen.

Det kan også være, at hverdagen kun hænger sammen, hvis I investerer i en ekstra bil, en el-cykel elle måske en cykelanhænger?

Er der nok plads i boligen til børn?

En større familie stiller større krav til hjemmets rummelighed. For selvom barnet ikke er særlig stort, så fylder det overraskende meget: Der er højstol ved bordet, legeområde, pusleplads, seng, barnevogn, lift, og så alle de andre småting som flasker, tøj, babymad osv.

Uanset om du overvejer at renovere, bygge til eller måske helt købe nyt, så kom ind til os i Sparekassen Thy. Så kan vi sammen tage en snak om dine muligheder.

Husk arv, begunstigelse og testamente

Mange familier er i dag sammenbragte familier, og mange par vælger også at bo sammen og få børn, uden at de gifter sig. Derfor anbefaler vi, at I søger rådgivning omkring arv, begunstigelser og testamente hos en advokat. Så er I sikre på, at alt er som Í Ønsker, hvis nu det utænkelige skulle ske, og en af jer rammes af ulykke. Det er ikke tanker, man har lyst til at forholde sig til, men skulle det uheldige ske, så skal skal forarbejdet være gjort på forhånd.

Få plads i hjemmet til den lille ny

Selvom sådan et lille barn ikke er særlig stor, så fylder det! Se på jeres indretningen. Kan I være der? Kan I nøjes med omrokering, eller skal I renovere, bygge til eller måske flytte i noget større?Kræver hjemmet en opgradering, hvor I enten skal renovere, bygge til eller købe nyt, så har vi boliglånet til jer

Lever bilen op til de nye krav?

Med en lille ny som passager har du sikkert andre krav til din bil. Pludselig er sikkerhed måske noget, du ser på og hvad med pladsen? Kan autostolen være der? I Sparekassen Thy har vi det bedste billån. Du får god service og gennemsigtige priser.