Sparekassen Thy og Thy Rock

Sparekassen Thy er igen i 2018 en del af årets Thy Rock. HP som er formand for Thy Rock, tager os i den forbindelse med bag plakaterne, hvor han fortæller os om udviklingen samt op- og nedture.

Vi sidder på Dyrskuepladsen i Thisted. Det regner og er koldt, men pludselig trænger solen igennem. Det er typisk dansk efterårsvejr. Heldigvis sidder vi i varmen inde i Thy Rocks nymalede lokaler. Det er andet år, at Thy Rock har tilholdssted i det gamle dyrskuehus, og Hans Peter kaldet HP byder gladeligt indenfor. 

Vi sætter os. Får en sodavand og kigger os omkring. Rundt på væggene hænger plakater fra de sidste 18 års festivaler. De vidner om en succes, om mange gode koncerter og glade mennesker. Men bag plakaterne er der også et arbejde, der skal gøres. Et arbejde som man ikke kommer sovende til.

HP og Sparekassen Thy har været med hele vejen. Det er også derfor, at Jakob Madsen som marketingchef for Sparekassen Thy nu sidder overfor HP, som er overhovedet for Thy Rock. De har valgt også at fortsætte det tætte samarbejde i 2018. Et samarbejde som de begge er godt tilfredse med.

Den spæde start

Vi skruer tiden tilbage til begyndelsen. Det er år 2000. Brdr. Olsen har lige vundet det internationale Melodi Grand Prix med sangen ”Fly On The Wings Of Love” og Europamesterskabet i fodbold er på sit højeste i Holland og Belgien. Samtidig afholdes Thy Rock for allerførste gang.

Dengang var det en forholdsvis beskeden festival med 2.400 solgte billetter. Det til trods var der et overskud til de deltagende foreninger på 60.000 kr. Vi fornemmer stoltheden i HP’s stemme, da han tænker tilbage på det første år med overskud. Pludselig bryder HP ud i latter. Han mindes deres karaoke, som var en del af programmet det første år. Vi griner med, og lader os forføre lidt af tanken, samtidig med at vi tænker, at det vidst er meget godt, at også Thy Rock har udviklet sig.Og festivalen HAR udviklet sig. Den er blevet stor.

Tilmed beretter HP om det gode ry, som Thy Rock har i branchen. Kunstnerne vil gerne herop i Danmarks nordvestlige hjørne for at spille og møde thyboerne. Dette understreger HP ved at fortælle historien om dengang, da Jessie J. pludselig meldte afbud 24 timer før aftalt koncert. ”Jeg var så lille”, udtaler HP. Han ringede til Christopher, som smed hvad han havde i hænderne, droppede den planlagte friweekend, og kaldte bandmedlemmerne hjem fra udlandet for at spille i Thy, ”Det gjorde, at vi hurtigt kunne melde en løsning ud. Den oplevelse er et godt billede på den velvilje, der er omkring os i branchen”

En passende størrelse

Thy Rock er i dag ved at have nået sin maksimale størrelse. Det er HP meget bevidst om. For jo større Thy Rock er blevet, jo større krav har der været til logistikken. Her ser HP særligt festivalpladsen som en udfordring. ”Der er allerede nu mange lastbiler og deslige til hver enkelt kunstner, og skal der hyres endnu større navne ind, stilles der yderligere krav til scenen”.

Derudover er Thy Rock meget afhængig af de frivillige kræfter. 1100 for at være nøjagtig, og HP fremhæver igen og igen de frivillige som uundværlige. Generelt er han meget opmærksom på det store arbejde, som de otte samarbejdsforeninger lægger i projektet og tildeler dem succesen for festivalens gode udvikling. Som han siger: ”Jeg havde ikke set det komme, at vi skulle blive så store. Det er de otte foreningers skyld” De frivillige er noget af det vigtigste for, at hjulene kan dreje rundt.

Thy Rock og Sparekassen Thy - Seebach-foto
HP og Jakob Madsen snakker om de forskellige år med Thy Rock. Rasmus Seebach har tidligere spillet på festivallen og gør det igen i 2018.

To plakater skiller sig ud

Vi sidder og kigger lidt rundt på de forskellige plakater. Der er særligt to år, som har haft en speciel betydning for HP.

Et kaotisk år

Det ene år er 2008, som var et meget kaotisk år i Thy Rocks indtil nu 18-årige historie. Det var det år, hvor den tidligere formand stoppede meget pludselig, og HP efterfølgende stod med ansvaret for allerførste gang.

Det år blev skelsættende for festivalen. De stod ved en skillevej, for hvad skulle de nu? Som HP forklarer: ”Så satte vi os ned med de otte samarbejdsforeninger og tog en snak om, hvad vi skulle gøre. Skulle vi gå til venstre og lukke ned for Thy Rock, eller skulle vi gå til højre og tage kampen op? Vi tog kampen op.”

Hektisk succes

Det andet år som skiller sig ud i HPs erindring, er året efter. 2009 var første år, hvor HP hele vejen igennem stod med det overordnede ansvar, og så var det et år med et ekstraordinært musikprogram. Derudover var det et år, som genererede op mod 200.000 kr. i overskud til hver af de samarbejdende foreninger.

Men det var ikke uden sved på panden. For det var også det år, hvor DAD spillede som afslutning, og hvor strømmen igen og igen bukkede under for bandets spektakulære sceneshow. ”Det show bruger strøm som hele Thisted by en juleaften”, forklarer HP. Det havde Thy Rock dog helt styr på, mens det var DAD´s eget udstyr, der ikke kunne klare presset.

Situationen satte HP under pres. For hvad gør folk, når musikken holder en ufrivillig pause? – De går i baren. Umiddelbart en ret god forretning for Thy Rock. Problemet var bare, at de mange pauser forsinkede programmet, og så er der lige pludselig noget med en alkoholbevilling. Den famøse aften kom HP pludselig i tvivl om, hvor længe han måtte sælge alkohol. Det var lige før midnat – og lige før mulig deadline, så han spurtede op på kontoret. Han bruger hænderne til at vise os, hvordan hans hænder rystende bladrede hans papirer igennem for at finde aftalen. HP kan slet ikke holde latteren tilbage, da han fortæller os, at han måtte sælge alkohol helt til kl 01.00, og at de brølede det ud over højtalerne for at få budskabet ud. ”Den dag i dag tænker jeg fortsat på, hvorfor jeg havde ansøgt om så lang en alkoholbevilling netop den aften”

Pladsen er en oplevelse

Sodavandsflaskerne er tomme. Vi rejser os og går ud på pladsen. Lige nu er det tørvejr, og solen titter frem mellem skyerne. Vi ser ud over en stor græsmark. Det er svært at forestille sig, at dette område hvert år danner rammer for den største fest i Thy. Den ser så lille ud, som den lægger der. Men den er god nok. Når vi kommer til den 22. juni 2018, er pladsen fyldt med øltelte, boder, bænke, backstageområde og en masse forventningsfulde mennesker i alle aldre, der glæder sig til en god fest.

Men det er ikke alt. Pladsen skal i dag tilbyde andet end blot danne ramme om en god festival. Den skal give en oplevelse i sig selv. Som HP siger, så leverer kunstnerne det samme show, lige meget hvor i landet de spiller. Derfor skal pladsen være anderledes, så publikum foretrækker at opleve deres favorit kunstner netop her i Thy. Der skal være mere end musik og øl. Derfor er der også både tarteletter, champagnebar og andre sjove påfund, som alt sammen er med til at give publikum en god og særlig oplevelse.

Thy Rock pladsen i Thisted
HP og Jakob Madsen i samtale om områdets forvandling til festivalplads.

Jakob Madsen ser på sit ur. Han ved, at HP skal videre til et andet møde, men selv giver HP sig god tid. De to står og hyggesnakker lidt, mens de skuer ud over pladsen.

Til sidst giver de to herrer hinanden hånden til afsked. De ses dog snart igen, for allerede på fredag skydes billetsalget i gang til næste års Thy Rock. Det sker i Sparekassen Thy i både Hurup og Thisted, hvor alle interesserede kan købe billetter til favorable priser, mens Thy Rock serverer øl til gæsterne. Der vil være konkurrencer, ligesom de sidste navne offentliggøres til årets program. Der er altså mange gode grunde til at kigge forbi Sparekassen Thy på fredag til en hyggelig eftermiddag.