Årets Thybo 2015 blev bestyrelsesformand i Dragsbæk Magarinefabrik Mogens Nielsen

Mogens blev kåret på Thy Erhvervsforums nytårskur den 8. januar 2016 på Hotel Hanstholm.

Sparekassen Thy er medstifter af prisen. Medlem af komiteen og direktør for Sparekassen Thy, Ole Beith, begrundede valget af Mogens Nielsen med følgende tale:

I år skal vi ikke hædre en direktør, sportsudøver, kunstner, men i stedet en arbejdende bestyrelsesformand.
Der er tale om 2. generation driften af en af Thy’s stolteste virksomheder, som mange af os forbinder med vores område, og som vi med stolhed forbinder med vores egn.

Kommiteen har i år glæden at uddele prisen som årets thybo til netop arbejdende bestyrelsesformand Mogens Nielsen fra Dragsbæk A/S.
Mogens, historien om Dragsbæk er du langt mere velegnet til at fortælle end jeg, men jeg gør dog et lille forsøg alligevel.

Stifttet i 1923
Dragsbæk som din far og mor stiftede i 1923 var vel det man kan kalde en traditionel margarine fabrik efter gammeldags facon, og i de første mange år gik det med håndkraft og faktisk produktionsmæssigt sat i stå under krigen. Heldigvis fik din far og mor startet produktionen op igen godt nok med håndkraft og først i 1950 fik virksomheden sin første maskine.

Dengang var der rigtig mange margarinefabrikker i Danmark, nøjagtigt som det var tilfælde i mange andre brancher, men løbende blev der færre og automatiseringen tog fart.
Din bror – Poul - deltog i driften af virksomheden efter jeres fars død, og du selv blev en del af virksomheden i 1968.

Se de øvrige prismodtagere her

I dag er der kun en aktør på det danske marked, alle andre er lukket eller opkøbt af – Dragsbæk. Du står i spidsen for en virksomhed med stærke rødder i Thy, der nærmest er fuldautomatiseret.
Virksomheden – eller nærmere koncernen – producerer nu på flere fabrikker, i flere lande, og andre produktionsgrene er det også blevet til. Det er ganske imponerende, og begivenhederne styres fra THY.
En sådan koncern kræver netop styring og struktur, men også en stor portion fremsynethed, innovation og udvikling.

Netop disse begreber er du en mester i – Mogens. Mange ville måske sige at du godt kan tillade dig at ”slappe lidt af”, men det ligger på ingen måde til dig. Fremdrift og udvikling er grundbegreber, og det ligger dig meget på sinde at koncernen og virksomheden fortsat skal udvikles, automatiseret, fornyes.

Syv års udvikling
Det med fornyelse af de helt store, finder vi måske bedst beskrevet i produktet Bakkedal, som det tog 7 år at udvikle inden produktet kom på markedet i 2002, og netop den udvikling har haft en utrolig stor betydning for virksomheden.

Koncernen har i dag en omsætning på over 1 milliard, og det styres altså fra Thy.

Jeg er sikker på at alle her i lokalet har en bakkedal i køleskabet derhjemme. Ja ikke fordi de få bakker vi spiser har en betydning for Dragsbæk, men det har vi fordi vi er lokale og på den måde viser vores stolthed over at have virksomheden i vores område – ja også smager det jo også godt.

Mogens som sagt kan du berette meget mere om virksomheden, men vi i kommiteen er stolte af at overrække dig prisen som årets thybo, som symbol på respekten for den indsats du har ydet, og respekten for Dragsbæk.

Ole Beith afrundede talen med at vise Bakkedals meget roste reklamefilm.