I Danmark har vi en stærk forbrugerbeskyttelse, og banker er ved lov forpligtet til at dække privates tab ved netbank-indbrud. Dette gælder imidlertid ikke for virksomheders tab ved netbank-indbrud.

Derfor opfordres virksomheder til at tegne en af netbank-forsikringer til virksomheder, som tilbydes af forsikringsselskaber og -mæglere.

Forsikringerne kan have forskelligt dækningsomfang, men det er vigtigt, at forsikringen dækker tab som følge af tredjemands indbrud i virksomhedens computersystemer.

Kunderne rådes til at undersøge markedet for at finde de(n) forsikring(er), som bedst passer til virksomhedens forsikringsbehov.

Det er Finansrådets erfaring, at priserne på forsikringerne starter fra omkring 500 kr. pr. år.

En virksomhed skal kun tegne én forsikring, selv om virksomheden anvender flere netbanker.

Gode råd om it-sikkerhed

Få mere information om gode it-sikkerhedsforholdsregler på DKCERT (https://www.cert.dk)

Virksomheder og private bør;

  • have et opdateret antivirusprogram med firewall og et antispyware-program installeret
  • have installeret fuldt opdaterede udgaver af styresystem, internet browser og tredjepartsprogrammer
  • være opmærksomme, når man åbner vedhæftede filer fra e-mails
  • slette spammails og være på vagt over for e-mails fra personer, man ikke kender
  • sikre, at trådløse forbindelser er passwordbeskyttede og krypterede
  • være påpasselige med at afgive personlige oplysninger på nettet (Facebook og lign.)
  • beskytte passwords og adgangskoder - der børe være minimum 8 tegn, store og små bogstaver samt tal i koderne
  • kun hente programmer på internettet fra steder, man har tillid til.

FAQ (Ofte stillede spørgsmål)

Spørgsmål Svar
Hvornår skal jeg have en netbank-forsikring? Når du har en netbanksaftale på erhvervsvilkår.
Jeg har ingen virksomhed og er privatkunde (forbruger), hvem dækker et Netbank-indbrud? Din bank dækker som udgangspunkt tabet ved et netbank-indbrud. Det kræver dog, at privatkunden ikke har handlet med fortsæt eller groft uansvarligt. F.eks. ved bevidst at videregive login-informationer mv.
Hvem dækker, hvis der sker et netbank-indbrud via bankens it-systemer? Alle danske banker opererer med et meget højt sikkerhedsniveau. Hvis det sker, at it-kriminelle får direkte adgang til bankens it-systemer, og bruger denne til at stjæle penge fra enten erhvervs- eller privatkonti, da dækker banken tabet.
Jeg har en fritidsvirksomhed, ved siden af mit normale arbejde. Skal jeg stadig have en netbank-forsikring? Så snart man driver en eller anden form for selvstændig virksomhed - stor eller lille - vil man ikke længere være at betragte som forbruger, men som virksomhed. Det afgørende er dog, hvad du har aftalt med din bank.
Jeg bruger også min private computer til min virksomheds netbank? er det et problem? Uanset hvor mange eller få computere der benyttes, når man bruger virksomhedens netbank, så bør man have en netbank-forsikring.
Man bør dog sikre, at alle computere er sikret tilstrækkeligt med opdateringer, antivirus og firewall m.v. Se Gode råd om it-sikkerhed? nedenfor.
Jeg søger altid for, at min computer er sikker og uden virus m.m. Skal jeg have en forsikring? Selv virksomheder, der lever op til alle sikkerhedsanbefalinger, har en risiko for at blive udsat for netbank-indbrud og tabe penge. Derfor opfordres alle virksomheder til at tegne en netbank-forsikring.